WebBandit afentie digital marketing
network marketing

Network marketingul – ce este și cum funcționează?

Network marketingul sau marketingul prin rețea este cunoscut de multă lume mai ales din cauza nenumăratelor scheme piramidale care s-au desfășurat sub acest pretext, de aceea mulți oamnei sunt și acum sceptici când vine vorba marketingul prin rețea.

În acest articol voi prezenta ce este cu adevărat network marketingul, și cum multe companii au avut success cu acest gen de marketing.

Ce este network marketingul?

Network marketing sau marketingul prin rețea sau MLM-ul (da, are multe denumiri) este o metodă de vânzare în care distribuitorii promovează produsele sau serviciile unei companii prin intermediul unui rețea de persoane, adesea numită echipa de vânzări sau downline.

Distribuitorii sunt remunerați atât pentru vânzările proprii, cât și pentru vânzările echipei lor. Acest sistem permite distribuitorilor să construiască o echipă de afaceri și să obțină venituri pasive prin recrutarea și antrenarea altor distribuitori

Avantajele și dezavantajele acestuia

Avantajele

 • Posibilitatea de a începe o afacere propriu-zisă cu investiții mici sau chiar deloc

 

 • Flexibilitate în ceea ce privește timpul și locul în care se lucrează

 

 • Potențial de venit mare, mai ales dacă se construiește o echipă de vânzări puternică

 

 • Oportunități de creștere personală și dezvoltare a abilităților de lider

 

 • Posibilitatea de a învăța despre diverse industrii și produse

Dezavantajele

 • Eforturi mari pentru a construi și menține o echipă de vânzări

 

 • Competiție acerbă pentru a atrage noi distribuitori

 

 • Potențial de a face pierderi dacă echipa de vânzări nu se dezvoltă sau dacă produsele sau serviciile nu se vând bine

 

 • Reputația negativă care poate fi asociată cu anumite companii sau practici de network marketing

 

 • Potențial de a fi implicat într-o schemă de înșelăciune sau în activități ilegale, dacă nu se face o cercetare adecvată înainte de a se înscrie într-o afacere de network marketing.
network marketing

Network marketing vs marketing afiliat

 • Network marketing și marketingul afiliat sunt ambele metode de promovare a produselor sau serviciilor prin intermediul altor persoane, dar există câteva diferențe importante între cele două.
 • Network marketing implică construirea unei echipe de distribuitori sau vânzători care promovează produsele sau serviciile unei companii și sunt remunerați atât pentru vânzările proprii, cât și pentru vânzările echipei lor.
 • Marketingul afiliat, pe de altă parte, implică promovarea produselor sau serviciilor unei companii prin intermediul unui link sau cod de afiliat unic, care este folosit pentru a ruta cumpărătorii către site-ul companiei. Afiliații sunt remunerați pentru fiecare vânzare sau acțiune generată prin intermediul linkului lor unic.
 • Network marketing implică, de obicei, o investiție inițială, cum ar fi plata pentru un pachet de început sau cumpărarea unui anumit număr de produse pentru a fi eligibil pentru a începe să vinzi. În schimb, marketingul afiliat nu necesită o investiție inițială.

 

 • Network marketing poate oferi oportunități de creștere personală și dezvoltare a abilităților de lider, în timp ce marketingul afiliat este mai concentrat pe promovarea produselor sau serviciilor și generarea de venituri.

 

 • În general, network marketing poate fi mai dificil de a începe, dar poate oferi potențial de venit mai mare pe termen lung, în timp ce marketingul afiliat poate fi mai ușor de început și poate oferi venituri mai mici, dar mai constante.

Cum poți face și tu network marketing?

Exista câțiva pasi prin care poți să pornești la drum:

 • Alegeți o companie de network marketing și un produs sau serviciu pe care să-l promovați. Este important să faceți o cercetare adecvată înainte de a vă alătura unei companii, pentru a vă asigura că este o companie legitimă și că produsul sau serviciul este de calitate și se adresează unui public potențial interesat.

 

 • Înscrieți-vă ca distribuitor sau vânzător al companiei. Aceasta poate implica plata unei taxe de înscriere sau cumpărarea unui pachet de început.

 

 • Învățați despre produsele sau serviciile companiei și despre cum să le promovați eficient. Compania de network marketing ar trebui să ofere resurse de formare și suport pentru a vă ajuta să începeți.

 

 • Construiți o echipă de distribuitori sau vânzători sub dvs. Acest pas poate fi cel mai dificil, dar este esențial pentru a maximiza potențialul de venit din network marketing.

 

 • Promovați produsele sau serviciile companiei prin intermediul rețelelor dvs. personale și prin intermediul echipei dvs. de distribuitori sau vânzători. Acest lucru poate include utilizarea social media, a evenimentelor de grup sau a prezentărilor personale pentru a prezenta produsele sau serviciile.

 

 • Continuați să formați și să susțineți echipa dvs. și să căutați noi oportunități de a-i crește și de a-i extinde echipa.
network marketing

Afaceri mari care au avut success pron network marketing

 1. Amway: Fondată în anul 1959, Amway este una dintre cele mai mari companii de network marketing din lume, oferind o gamă largă de produse de îngrijire a pielii, nutriție, curățenie și altele.

 

 1. Avon: Fondată în 1886, Avon este una dintre cele mai vechi companii de network marketing din lume și se concentrează pe produsele cosmetice și de îngrijire a pielii.

 

 1. Herbalife: Fondată în 1980, Herbalife se concentrează pe produsele de nutriție și wellness, cum ar fi suplimentele alimentare, produsele pentru pierderea în greutate și produsele pentru îngrijirea pielii.

 

 1. Mary Kay: Fondată în 1963, Mary Kay se concentrează pe produsele cosmetice și de îngrijire a pielii, cum ar fi fondurile de ten, rujurile și produsele pentru îngrijirea pielii.

 

 1. Nu Skin: Fondată în 1984, Nu Skin se concentrează pe produsele de îngrijire a pielii și wellness, cum ar fi produsele anti-aging, produsele pentru îngrijirea pielii și suplimentele alimentare.

 

 1. Tupperware: Fondată în 1946, Tupperware se concentrează pe produsele pentru depozitarea alimentelor, cum ar fi recipientele hermetice și vasele de gătit.

Acestea sunt doar câteva exemple de companii mari care au avut succes prin intermediul network marketingului. Există multe altele care au avut succes în acest domeniu, fiecare oferind produse și servicii diferite.

Concluzii

Network marketingul este o metodă ingenioasă de a promova produse sau servicii, însă trebuie să ai o atenție deosebită atunci când alegi cu cine vrei să lucrezi.

Principalul semn că ceva nu este bine este promovarea produsului în lipsa acestuia sub diferite pretexte.

network marketing

Dacă ți-a plăcut acest articol nu ezita să citești și articolul despre scheme piramidale pentru a înțelege mai bine diferența dintre el și network marketing.