WebBandit afentie digital marketing
ce inseamna copywriting

Copywriting-ce inseamna copywriting și ce face un copywriter

Poate te intrebi ce inseamna copywriting, avand in vedere ca este un termen destul de popular de când marketingul online a devenit o parte esențială din procesul de promovare, dar nu ai înțeles la ce se referă.

Ei bine, copywritingul este arta de a scrie pentru un public larg, de a le capta atenția oamenilor în câteva rânduri și eventual o poză.

Dacă vrei o explicație mai amănunțită, te invit să citești acest articol și, cine știe, poate ți se potrivește și ție copywritingul.

Ce inseamna copywriting?

Copywritingul este procesul de scriere creativă utilizat în publicitate, marketing și comunicare pentru a atrage, convinge și motiva publicul să întreprindă acțiuni specific precum achiziționarea de produse sau servicii.

Aceasta poate include crearea de reclame, scrisori de vânzare, descrieri de produse sau alte forme de comunicare comercială.

Copywritingul este un proces important în strategia de marketing, deoarece scopul este de a atrage atenția, de a convinge și de a motiva oamenii să întreprindă o anumită acțiune.

ce inseamna copywriting

De ce ai nevoie de copywriting?

Mulți ar crede că nu e chiar așa dificil să scrii niște texte, însă dacă nu vrei ca texetle tale să fie plictisitoare și să para că citești un eseu pentru examen, iată câteva dintre avantajele de a angaja sau a studia copywritingul:

 • Atrage atenția: Copywritingul ajută la atragerea atenției asupra produsului sau serviciului tău, folosind cuvinte și expresii atractive și convingătoare.

 

 • Persuasiune: Copywritingul te ajută să iți convingeți publicul să întreprindă o anumită acțiune, achiziționați un produs sau serviciu prin prezentarea beneficiilor acestuia într-o manieră clară și convingătoare.

 

 • Crește vânzările: Copywritingul te poate ajuta să crești vânzările prin crearea de mesaje promoționale eficiente care să atragă atenția și să iți motiveze publicul la acțiune.

 

 • Dezvoltarea mărcii: Copywritingul te ajută să iți construiți și să iți consolidezi marca prin comunicarea unui mesaj consistent și memorabil.

 

 • Comunicare eficientă: Copywritingul te ajută să comunici eficient cu publicul țintă prin transmiterea unui mesaj clar și relevant.

 

 • Optimizare SEO: Copywriting te ajută să iți optimizezi SEO prin utilizarea cuvintelor cheie relevante și optimizarea structurii conținutului pentru motoarele de căutare.
ce inseamna copywriting

Copywriter vs Contentwriter

Atât copywriterii, cât și scriitorii de conținut sunt scriitori profesioniști, dar au scopuri și obiective diferite.

Copywriterii se concentrează pe scrierea de mesaje publicitare, de vânzări și de marketing menite să convingă publicul să întreprindă o anumită acțiune. Copywritingul este folosit în publicitate, marketing și comunicare pentru a atrage, convinge și motiva un public.

Scriitorii de conținut, pe de altă parte, se concentrează pe crearea de conținut util și informativ pentru publicul țintă. Conținutul poate fi folosit pentru a educa, informa sau distra publicul larg și poate fi folosit pe bloguri, site-uri web, poate fi folosit în diverse medii precum social media.

Scopul principal al unui scriitor de conținut este de a construi autoritate, de a genera trafic și de a oferi valoare cititorilor săi.

Există, de asemenea, diferențe în stilul și tonul de scriere, copywriterii având un ton mai persuasiv și creativ, în timp ce scriitorii de conținut au un ton mai informativ și educațional.

Cât căștigă un copywriter?

Salariul unui copywriter variază în funcție de experiență, abilități și industria în care lucrează.

De exemplu, un copywriter care lucrează pentru o mare agenție de publicitate poate câștiga mai mult decât un copywriter care lucrează pentru o afacere mică sau care lucrează independent.

Conform datelor din SUA, venitul anual mediu al copywriterilor este de aproximativ 60.000 USD. Acest lucru depinde de locație, nivelul de experiență și tipul de companie sau agenție pentru care lucrează.

Un copywriter cu experiență și abilități bune poate câștiga mult mai mult decât salariul mediu. De exemplu, un copywriter cu experiență poate câștiga peste 100.000 USD pe an. De asemenea, unii copywriteri care lucrează independent sau ca freelanceri pot obține venituri peste medie, dar acest lucru depinde de numărul de clienți și de tarifele de facturare.

Pentru România media de căștig pentru un copywriter este de aproximativ 1000 EUR, însă acesta poate varia în funcție de experiență și calitățile de negociere.

Exemple de copywriting

Este aproape imposibil să nu fi întâlnind exemple de copywriting, însă cel mai probabil nu ai băgat de seamă, sau ai citit textle dar ai trecut cu vederea

Câteva exemple de texte pentru copywriting pot fi:

 1. Publicitate: „Un nou smartphone cu ecran curbat și cameră de ultimă oră a fost lansat. Nu rata cea mai bună experiență de fotografie mobilă”.

 

 1. Scrisoare de vânzare: „Vrei să slăbești mai mult în mod natural și eficient? Încearcă suplimentul de slăbit cu extract de Garcinia Cambogia astăzi. Vezi rezultatele în doar câteva săptămâni.”

 

 1. Descrierea produsului: „Noul nostru laptop ultraportabil are un ecran de 14 inchi, un procesor Intel Core i5, 8 GB de RAM și un SSD de 512 GB. Cu până la 10 ore de autonomie a bateriei, este perfect pentru călătorii și în deplasare. Perfect pentru utilizare în.”

 

 1. Comunicare prin e-mail: „Fii primul care experimentează noile noastre produse de îngrijire a pielii. Înscrie-te acum pentru a primi 20% reducere pentru prima dată și mostre gratuite de noi creme hidratante.”

 

 1. Social Media: „Nu ratați șansa de a vă bucura de vacanța perfectă. Rezervați acum și economisiți 20% la toate rezervările pentru sejururi de 3 sau mai multe nopți. “
ce inseamna copywriting

Se merită să începi o carieră în copywriting?

Cu sigurata acest domeniu al copywritingului poate avea multe avantaje, însă depinde foarte mult ce fel de persoană ești.

Daca te consideri o persoană creativă, cu idei inovative și căreia îi place să iasă în evidență atunci acest domeniu poate fi cel potrivit pentru tine, însă poți tine cont că trebuie să depui efort în a fi perseverant și consistent în ceea ce faci chiar dacă poate ai unele calități care te pot ajuta.

 

Deci dacă alegi acest drum poți fi sigur că recompensele vor fi pe măsură, așa că iți urez success!!