WebBandit afentie digital marketing
schema piramidala

Ce înseamnă o schemă piramidală?

Schema piramidala sau schema Ponzi, cum mai este cunoscuta, este încă o practică întâlnită destul de des în timpurile noastre și care poate lua banii oamenilor naivi.

În acest articol puteți învață cum să indentificati astfel de înșelătorii și să vă țineți banii în siguranță.

Scurt istoric

Schemele piramidale au existat încă din antichitate, cu primele exemple remarcabile fiind Piramida lui Keops din Egipt și Piramida din Cholula, Mexic. Aceste scheme au evoluat în timp, cu unele dintre cele mai cunoscute exemple moderne fiind schemele de investiții Ponzi și schemele de marketing multinivel. Acestea sunt structuri financiare în care banii noilor participanți sunt folosiți pentru a plăti vechii participanți, creând iluzia unui sistem profitabil.

 

schema piramidala

Termenul de Ponzi a apărut în prima jumătate a secolului XX, acesta fiind numele escrocului Charles Ponzi.

Charles Ponzi (1882-1949) a fost un criminal american de origine italiană, care a devenit cunoscut pentru o schemă de investiții fraudulentă numită “planul Ponzi”. În acest plan, Ponzi promitea investitorilor un randament mare și rapid prin arbitrajul poștal internațional. Cu toate acestea, planul era în esență o schemă piramidală, în care banii noilor investitori erau folosiți pentru a plăti descoperirile celor existenți.

Ponzi a reușit să atragă mii de investitori și a acumulat o avere considerabilă, dar în cele din urmă planul său a eșuat și a fost prins și condamnat pentru fraude bancare și evaziune fiscală. Planul Ponzi a devenit sinonim cu orice schemă piramidală și este menționat în mod frecvent ca exemplu de înșelătorie financiară.

 

Cu toate acestea, schemele piramiale sunt adesea considerate nesigure și nereglementate, iar participanții pot pierde în cele din urmă banii investiți.

Scheme piramidale în România

În România, schemele piramidale au apărut în perioada post-comunistă, când economia a început să se dezvolte. Acestea au devenit populare în anii 1990 și 2000, dar au dus și la pierderi masive pentru mii de oameni, cel mai bun exemplu fiind “Caritas”. Autoritățile au luat măsuri pentru a limita activitatea acestor scheme, prin crearea unor reguli și legi pentru protejarea consumatorilor și prevenirea activităților ilegale. Chiar si asa schemele piramidale au persistat și în prezent, iar autoritățile încă încearcă să le oprească și să protejeze investitorii.

Ce este o schema piramidala?

O schema piramidala este o formă de investiție nesigură care se bazează pe atragerea de noi participanți pentru a genera venituri. În acest tip de schemă, participanții plătesc o taxă pentru a se alătura și le este promis că vor câștiga bani prin recrutarea altor participanți.

Banii noilor participanți sunt folosiți pentru a plăti descoperirile vechilor participanți, creând iluzia unui sistem profitabil. Cu toate acestea, acest tip de schemă este destinat să eșueze, deoarece numărul de noi participanți necesari pentru a menține schemă devine tot mai mare, până când se întrerupe și cei din vârful piramidei își iau profiturile și dispar.

 

În cele din urmă, majoritatea participanților pierd banii investiți.

Sunt schemele piramidale legale?

Legalitatea schemelor piramidale variază în funcție de țară. În unele țări, acestea sunt considerate ilegale și pot fi pedepsite cu amenzi sau închisoare. În alte țări, schemele piramidale sunt permise, dar sunt reglementate strict pentru a proteja consumatorii.

 

Indiferent de legalitate, schemele piramidale sunt adesea considerate nesigure și nereglementate. Participanții pot pierde în cele din urmă banii investiți, iar autoritățile nu au întotdeauna capacitatea de a recupera aceste fonduri. De aceea, este important să se facă cercetări și să se consulte cu experti înainte de a investi într-o schemă piramidală sau orice altă oportunitate financiară.

schema piramidala

Cum iți poți da seama de o astfel de schema?

  1. Promisiuni exagerate de câștig: Schemele piramidale fac promisiuni de câștig rapide și ușoare, fără a oferi o explicație clară și realistă a modului în care acestea vor genera venituri.

 

  1. Atragerea de noi participanți: Una dintre caracteristicile esențiale ale schemei piramidale este nevoia de a atrage constant noi participanți pentru a menține sistemul.

 

  1. Investiție minimă: Schemele piramidale solicită adesea o investiție minimă, ceea ce poate face ca această formă de investiție să pară atractivă și accesibilă.

 

  1. Lipsa informațiilor: Schemele piramidale pot fi obscure, fără a oferi informații clare despre modul în care funcționează sistemul sau despre identitatea persoanelor care se ocupă de acesta.

 

  1. Absența unui produs sau serviciu real: Schemele piramidale se concentrează adesea exclusiv pe recrutarea de noi participanți, fără a oferi un produs sau serviciu real și valoros.

Dacă identificați aceste caracteristici într-o anumită investiție, este important să luați în considerare acest lucru și să consultați un expert financiar înainte de a investi banii.

Concluzii

Aceste metode de a face bani ilegal, pe seama oamenilor creduli au cunosct și ele evoluția digitală și au apărut în mediul online.

 

Fie că vorbim de proiecte de cryptomonede obscure sau aplicații care iți promit bani extrem de repede și ușor, cât timp nu va veni o reglemetare în saptiul online mulți oamnei vor fi atrași de astfel de fraude.

 

Este indicat să aduni informații din mai multe surse și să te consulți cu un specialist înainte de a investi bani în orice astfel de proiect.

Dacă v-a plăcut acest articol nu ezitați să citiți și articolele noastre anterioare, cu siguranță aveți ce învăța din ele!!