WebBandit afentie digital marketing
mlm

Ce inseamna mlm? – Multi-level-marketing

În ultimii ani, termenul MLM (Multi-Level-Marketing) a devenit din ce în ce mai prezent în lumea afacerilor și a antreprenoriatului. MLM-ul reprezintă un model de afacere care implică recrutarea de noi membri, care sunt încurajați să vândă produsele sau serviciile companiei respective și să recruteze și ei alți membri.

Cu toate acestea, există multe controverse legate de acest tip de marketing, iar unele persoane consideră că acesta este un model piramidal sau o schemă Ponzi, care promovează îmbogățirea rapidă și iluzorie.

În acest articol, vom explora ce înseamnă cu adevărat MLM, cum funcționează și care sunt avantajele și dezavantajele acestui model de afacere.

Ce este un mlm?

Este, dupa cum ziceam, un model de afacere prin care companiile își vând produsele sau serviciile prin intermediul rețelelor de distribuitori independenți. Acești distribuitori recrutează alți distribuitori, care la rândul lor recrutează alți distribuitori, formând astfel o rețea ierarhică de vânzare și recrutare.

În general, distribuitorii câștigă comisioane din vânzările proprii și din vânzările făcute de membrii din rețeaua lor, astfel încât să îi motiveze să recruteze cât mai mulți membri. Unii distribuitori pot câștiga și bonusuri sau alte beneficii în funcție de performanța rețelei lor.

Pentru a funcționa, MLM-ul se bazează pe principiul că oamenii vor fi mai motivați să vândă produsele sau serviciile unei companii dacă sunt și ei parte din afacere și pot câștiga bani din asta. De asemenea, își propune să ajute oamenii să își construiască propria afacere fără investiții mari de capital sau experiență anterioară în afaceri.

MLM-ul este adesea criticat pentru că se concentrează mai mult pe recrutare decât pe vânzare de produse sau servicii și pentru că unele companii MLM își suprasolicita distribuitorii să cumpere produse sau să plătească taxe mari pentru a face parte din afacere.

Cand a aparut termenul de mlm?

Acest termen a fost folosit pentru prima dată în anii ’50 ai secolului trecut, când o companie numită Nutrilite a implementat acest model de afacere pentru a-și vinde produsele. În anii ’60, compania Amway a preluat modelul MLM al Nutrilite și l-a extins la nivel mondial, ajutând la popularizarea acestui concept în lumea afacerilor.

În prezent, există sute de companii care folosesc modelul MLM pentru a-și vinde produsele sau serviciile. Cu toate acestea, acest model de afacere este încă controversat și este adesea criticat pentru practicile sale de recrutare agresive și pentru natura sa ierarhică și piramidală

mlm

Este mlm-ul ilegal?

În general, MLM-ul este legal, cu condiția ca companiile să respecte legile și reglementările din țările în care își desfășoară afacerea. De asemenea, este important ca aceste companii să nu fie implicate în activități ilegale sau frauduloase, precum schemă Ponzi sau sistem piramidal. În Statele Unite, este reglementat de către Federal Trade Commission (FTC), iar în alte țări există organizații similare care se ocupă cu reglementarea și supravegherea acestui tip de afaceri.

Cu toate acestea, este important să se facă distincția între MLM-ul legal și MLM-ul ilegal sau fraudulos. Unele companii au fost criticate pentru practicile lor de recrutare agresive și pentru modul în care își motivează distribuitorii să cumpere produse în exces sau să plătească taxe mari pentru a face parte din afacere.

În astfel de cazuri, MLM-ul poate fi considerat ca fiind un sistem piramidal sau o schemă Ponzi și este ilegal. Înainte de a deveni distribuitor al unei companii MLM, este important să se cerceteze cu atenție compania și modelul său de afacere și să se asigure că este legal și etic.

Avantaje si dezavantaje

Există atât avantaje, cât și dezavantaje în a folosi modelul MLM în afaceri. Mai jos sunt enumerate câteva dintre acestea:

Avantaje:

 • Costuri reduse de marketing și publicitate: companiile nu trebuie să cheltuiască sume mari de bani pentru publicitatea tradițională, deoarece distribuitorii lor fac acest lucru prin intermediul rețelei lor.

 

 • Oportunitatea de a începe o afacere fără investiții mari de capital: distribuitorii MLM pot începe o afacere fără a fi nevoie să investească o sumă mare de bani în stocul de produse sau în infrastructura afacerii.

 

 • Flexibilitate: distribuitorii își pot construi afacerea în timpul liber și pot alege când și cât de mult să lucreze.

 

 • Potențial de câștig ridicat: distribuitorii MLM pot câștiga bani din vânzările proprii și din vânzările făcute de membrii din rețeaua lor, astfel încât să îi motiveze să recruteze cât mai mulți membri. Unii distribuitori pot câștiga și bonusuri sau alte beneficii în funcție de performanța rețelei lor.

Dezavantaje:

 • Accent pe recrutare: unele companii pun mai mult accent pe recrutarea de noi membri decât pe vânzarea produselor, ceea ce poate duce la supra-saturarea pieței și la dificultăți în găsirea de noi clienți.

 

 • Presiunea de a cumpăra produse: unele companii MLM își motivează distribuitorii să cumpere produse în exces sau să plătească taxe mari pentru a face parte din afacere, ceea ce poate duce la datorii mari și la pierderi financiare.

 

 • Competiție acerbă: din cauza numărului mare de distribuitori, competiția este adesea acerbă, ceea ce poate face dificilă creșterea afacerii.

 

 • Stigmatul: din cauza practicilor unor companii MLM, acest model de afacere poate fi perceput în mod negativ de unii oameni, ceea ce poate face dificilă recrutarea de noi membri sau clienți.
mlm

Exemple

Există multe companii care folosesc modelul MLM în cadrul afacerii lor. Mai jos sunt enumerate câteva exemple de astfel de companii:

 • Amway – este una dintre cele mai cunoscute companii MLM din lume, care comercializează o gamă largă de produse, de la suplimente alimentare și produse de îngrijire personală până la produse de curățare și electrocasnice.
 • Herbalife – compania comercializează produse pentru pierderea în greutate, pentru nutriție și pentru îngrijirea pielii prin intermediul distribuitorilor săi.
 • Avon – este o companie MLM care se concentrează pe produsele de înfrumusețare, de la cosmetice și parfumuri până la bijuterii și accesorii.
 • Mary Kay – este o companie care comercializează produse de înfrumusețare și îngrijire personală prin intermediul distribuitorilor săi.
 • Tupperware – compania a devenit cunoscută pentru produsele sale de depozitare a alimentelor, iar acestea sunt vândute prin intermediul distribuitorilor săi.

Acestea sunt doar câteva exemple de companii MLM, iar există multe altele în întreaga lume care folosesc acest model de afacere pentru a-și vinde produsele și a-și extinde afacerea.

Mlm Romania

Modelul MLM a câștigat popularitate și în România în ultimii ani, devenind o opțiune tot mai atractivă pentru cei care doresc să își înceapă o afacere sau să obțină venituri suplimentare. În România există mai multe companii MLM, care comercializează o gamă largă de produse (cateva exemple ar putea fi Farmasi, Oriflame sau Avon) de la produse de înfrumusețare și de îngrijire personală până la produse de sănătate și wellness sau produse alimentare.

Deși MLM-ul este o afacere legală și reglementată în România, există îngrijorări cu privire la practicile unor companii care utilizează acest model de afacere.

În trecut, au existat unele companii MLM care au fost acuzate de practici neetice sau chiar de fraudă, motiv pentru care este important ca cei interesați să fie atenți la alegerea unei companii MLM și să verifice cu atenție informațiile și opiniile despre aceasta.

În plus, autoritățile române au impus unele restricții și obligații pentru companiile MLM care activează în țară, cum ar fi obținerea unor autorizații și raportarea vânzărilor și veniturilor generate de rețelele de distribuitori.

MLM-ul este o opțiune legală și valabilă pentru cei care doresc să își dezvolte o afacere, dar este important să fie înțeles și gestionat cu responsabilitate pentru a evita probleme sau riscuri.

Concluzii

În concluzie, modelul de afacere MLM este o opțiune tot mai populară și atractivă pentru cei care doresc să își înceapă o afacere sau să obțină venituri suplimentare. Cu toate acestea, este important să fie înțeles și gestionat cu responsabilitate, pentru a evita riscurile și problemele asociate cu practicile neetice sau frauduloase.

În plus, alegerea unei companii MLM de încredere și respectarea reglementărilor și obligațiilor legale impuse de autoritățile din România pot contribui la succesul și prosperitatea afacerii.